Prima pagina | Selecteaza limba: Romana English  
Haas-C-Impex
Despre Haas     Produse     Calitate, Mediu si Siguranta     Cariera     REACH     Media     Contact     Contact

CE ESTE REACH?

 

 

REACH este un nou regulament al Comunității Europene cu privire la substanțele chimice și utilizarea lor în condiții de siguranță (CE 1907/2006). Acesta se referă la înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice și a intrat în vigoare la 1 iunie 2007.


Scopul REACH este de a îmbunătăți protejarea sănătății umane și a mediului, printr-o identificare mai bună și timpurie a proprietăților intrinseci ale substanțelor chimice. În același timp, are potențialul de a spori capacitatea de inovare și competitivitatea industriei chimice a Uniunii Europene. Beneficiile sistemului REACH vor apărea treptat, pe măsură ce tot mai multe substanțe vor fi introduse în REACH.


Regulamentul REACH crește responsabilitatea industriei de a gestiona riscurile legate de substanțele chimice și de a furniza informații referitoare la siguranța acestora. Producătorii și importatorii vor trebui să adune informații despre proprietățile substanțelor lor chimice, ceea ce va permite manipularea acestora în condiții de siguranță. Informațiile trebuie înregistrate într-o bază de date centrală, condusă de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) din Helsinki. Agenția va funcționa drept punctul central al sistemului REACH: va gestiona bazele de date necesare pentru a opera sistemul, va coordona evaluarea în profunzime a substanțelor chimice suspicioase și va rula o bază de date publică în care consumatorii și profesioniștii pot găsi informații despre substanțele periculoase.


Regulamentul solicită de asemenea înlocuirea progresivă a celor mai periculoase substanțe chimice atunci când se identifică alternative adecvate. Pentru mai multe informații citiți: REACH pe scurt.


REACH a fost dezvoltat într-un climat de transparență și de consultare. Comisia a organizat un dialog amplu cu părțile interesate, înainte și după ce propunerea a fost prezentată. Părțile interesate au trimis peste 6000 de răspunsuri în cadrul consultării REACH pe internet și au contribuit la evaluarea impactului REACH, atât înainte, cât și după lansarea propunerii Comisiei REACH în 2003. Acest lucru a ajutat Comisia să îmbunătățească proiectarea și eficientizarea costurilor sistemului și ulterior, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene să modifice propunerea în cadrul procedurii de co-decizie.


Prevederi ale REACH vor fi introduse de-a lungul a 11 de ani. Companiile pot găsi explicații legate de REACH în ghiduri și se pot adresa unui număr de birouri de asistență.

 

Comisia a efectuat o serie de evaluări ale anexelor REACH în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare (anexele I, IV, V, XI, XIII).